Vecka 40!

Nu är vi verkligen inne på slutspurten, 6 dagar kvar till BF. Det kan ju lika gärna vara 3 vekor kvar men alldeles strax är våran efterlängtade lilla skrutt här hos oss! :)

Trodde ju inte att jag skulle gå så här långt men tiden har gått fort och jag försöker sysselsätta mig varje dag för att slippa sitta och vänta.. :D

Det bästa av allt är att jag tror att slemproppen har börjat lossna! Vi får väl se när h*n vill titta ut :)

CIMG2400

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.


Kommentarer
Postat av: zandras

Hajjade aldrig vad den där slemproppen var för nåt jag... gick nog aldrig nån sån för mig :P Å andra sidan gick allt så fort, den kom kanske när jag var som mest borta nere på förlossningen...

Jo, det känns som det är längesen vi sågs. Jag ska ner på stan imorgon, orkar du kan du ju följa med :)

2011-08-05 @ 21:33:53
URL: http://www.minbebis.com/blogg/zandras

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0