V. 13!

Vecka 13 Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över. Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig. Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress. Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Kommentarer
Postat av: linda

Sv: det är drygt, men jag ska tjafsa tills jag får rätt (eller åtminstone gjort allt jag kan).. jag ger mig inte så lätt som tur är. :P Har t.ex bråkat med vår fd hyresvärd i ca 9 månader för ersättning för en vattenskada vi fick i badrummet (+el för en fläkt som gick, ersättning för en soffa de råkade såga sönder +att vi inte kunde använda badrummet på en dryg månad).

2011-01-20 @ 21:17:27
URL: http://mammatillkotten.blogspot.com
Postat av: En liten

Vad roligt med v 13! Hoppas det gick bra på inskrivningen och du kan njuta av den, förhoppningsvis, lugna andra trimestern! ;)

2011-01-20 @ 21:47:01
URL: http://minbebis.com/blogg/enliten

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0